Учените предупреждават за тревожно висока смъртност на гигантски и много стари дървета, които са и най-големите живи организми на планетата, дом на хиляди птици и основа за биоразнообразието. Резултатите от работата на австралийски и американски учени са публикувани в сп. "Сайънс".

Специалистите са стигнали до заключението, че всички стари големи дървета са застрашени от изчезване, ако не се реализира политика за опазването им.

"Това е глобален проблем, който засяга почти всички видове гори", каза Дейвид Линденмайер от Австралийския национален университет, който разработва за програмата. "Подобно на големи животни като слонове, тигри или китове, чиято популация рязко спада, дърветата ги грози същия риск".

Изследователите са установили тревожно изчезване на големи дървета, на възраст от 100 до 300 години, във всички географски ширини в Европа, Северна Америка, Африка, Азия, Южна Америка, Латинска Америка и Австралия.

Оскрушите в Австралия, боровете в САЩ, секвоите в Калифорния или баобабите в Танзания са основните видове в опасност.

Горските пожари не са единствените отговорни за нивото на смъртността, която е десет пъти по-висока от нормата. Според учените, това е резултат на комбинация от фактори, като например глобалното затопляне, изсичането, както и необходимостта от земеделска земя.

"Ние говорим за изчезването на най-големите живи организми на планетата, най-големите цъфтящи растения в света и организми, които играят важна роля в регулирането и богатството на нашия свят. Тенденциите са наистина тревожни", твърдят изследователите.

Големите дървета са място за гнездене на почти 30% от птиците и животните в нашата екосистема. Те осигуряват огромни запаси от въглерод, големи запаси от субстрати, те позволяват множеството живи организми да се развиват и влияят на хидрологията.