Над една четвърт от германците често или много често ходят на работа докато са болни. Едва 17% заявява, че винаги си остават вкъщи, когато не се чувстват добре. Това показва проучване на Techniker Krankenkasse относно по-мобилния начин на работа.

Проблемът е, че хората масово пият лекарства, за да ходят на работа. По-често това правят дамите, мениджърите на високи позиции и младите служители. Един от всеки пет мениджъри се лекуват докато са в офиса, а служите без шефски отговорности – един на 16 души.

Повечето от работниците на временни отговори, както и тези новите служители също не си позволяват да отсъстват, независимо колко са болни. Всички, които от години работят в някаква фирма, нямат проблем с това да си вземат болничен, показват още данните.

Работата, докато човек е болен, вреди както на конкретния служител, така и на всички останали около него, категорични са експертите. „Да работиш болен не помага на никого. Ако си болен, трябва да се излекуваш, а ако състоянието ти е леко – можеш да работиш от вкъщи“, коментира д-р Йенс Баас, главен изпълнителен директор на Techniker Krankenkasse.