Болниците в Шанхай са препълнени с пациенти. Хора лежат на легла и носилки в коридора на спешното отделение на болница на фона на новата вълна от COVID-19, показват кадри на Ройтерс.  

Близо 70% от населението на Шанхай е заразено с коронавирус, алармираха експерти. Според местните медии в аптеките има силен недостиг на лекарства.

Броят на новозаразените се е увеличил рязко от миналия месец, когато властите разхлабиха мерките за защита на населението. Това стана след серия необичайни за комунистическата държава протести.

Международните здравни експерти прогнозират най-малко един милион смъртни случая в Китай през тази година, но Пекин съобщава за пет или по-малко смъртни случая на ден след промяната на политиката срещу разпространението на COVID-19.

Очаква се СЗО да оповести информация за разговорите с група китайски учени на фона на данните на Китай за разпространението и развитието на епидемията.

Държавите членки на ЕС вече одобриха временни мерки за полетите от Китай. Те ще изискват от пътуващите от страната да представят отрицателно изследване, направено до 48 часа преди полета. По време на пътуването пътниците ще трябва да носят маски.

Новата вълна от заразени идва три години след началото на пандемията от коронавирус, водещ началото си от централния град Ухан в Китай.