Епидемия от птичи грип е причинила смъртта на над 5000 диви жерава в резерват в Северен Израел, съобщава „Ройтерс“.

Десетки хиляди диви жерави мигрират през Израел всяка година по пътя си към Африка. Повечето спират в долината на езерото Хула, която е обявена за резерват и където са намерени мъртвите птици.

Властите са затворили резервата за посетители до 1 януари. За да са предотврати разпространението на заразата, са умъртвени всички домашни птици в района.

„Това е най-лошият удар върху дивата фауна в историята на страната“, написа екоминистърът на Израел Тамар Зандберг в „Туитър“.

Новината идва на фона на бързо разпространяваща се епидемия от патогенен птичи грип, при която са унищожени повече от половин милион пилета и пуйки. На 26 декември властите съобщиха, че ще изколят още 320 хиляди пилета заради ново разпространение на птичия грип, след като предишното умъртвяване на пернати не е прекратило епидемията из птицефермите в страната, предаде ДПА.

Израелски медии съобщават, че деца, които са посетили резервата на езерото Хула, вероятно са пипали заразените птици и така са допринесли за разпространението на заразата.

Власите в Израел увеличават вноса на яйца, за да предотвратят създаването на дефицит вследствие на избиването на домашните кокошки в засегнатите райони.

От министерството на земеделието изразиха безпокойство, че и хора може да се заразят от болни кокошки, отглеждани близо до жилищата им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!