През последните дни в Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) са докладвани няколко огнища на тежки случаи на птичи грип в Европа и Азия. Според експерти това е знак, че вирусът отново се разпространява бързо, съобщава “Гардиън“.

Новината разтревожи световната птицевъдната индустрия, след като предишни подобни огнища доведоха до избиването на милиони птици. Наличието на високопатогенния грип привлича вниманието и на епидемиолозите, тъй като вирусът може да бъде предаден на хората, макар и рядко.

През годината Китай съобщи за 21 случая на заразяване на хора с подтип H5N6 на птичия грип, което е повече, отколкото през цялата 2020 г. Преди дни пък Южна Корея съобщи за огнище на вируса във ферма с около 770 000 домашни птици. Всички животни са били умъртвени.

В ОIE са получени сигнали за подобни случаи в Япония, Норвегия, Великобритания и Белгия.

Именно заради това правителствата на Белгия, Великобритания, Нидерландия и Франция обявиха повишен риск от разпространение на птичи грип и въведоха строги мерки, като например домашните птици да се държат в затворени помещения.