Китай регистрира първия случай на човешко заразяване с щама H10N3 на птичия грип, съобщиха китайските здравни власти, цитирани от „Ройтерс“.

41-годишен мъж в източната китайска провинция Дзянсу е потвърден като първия случай на заразяване на човек с щама.

Той е диагностициран на 28 май, след като е развил треска и е проявил други симптоми. Състоянието му е стабилно и той е готов да бъде изписан от болницата. При медицинското наблюдение на близките му контакти не са открити други случаи.

Щамът "не е много често срещан", успокояват експертите.

През 40-те години до 2018 г. са докладвани само около 160 изолирани случая на този вариант на вируса, предимно при диви птици или водоплаващи птици в Азия и някои ограничени части на Северна Америка. Досега не е открит нито един при пилета.

Анализът на генетичните данни на вируса ще бъде необходим, за да се определи дали той прилича на по-стари вируси, или е нова смесица от различни вируси.

В Китай има много различни щамове на птичи грип и някои от тях спорадично заразяват хора, обикновено работещи с домашни птици. Не е имало значителен брой случаи на заразяване на хора с птичи грип, откакто щамът H7N9 уби около 300 души през 2016-2017 г.