Над 40 000 нови заразени с коронавируса са били регистрирани в САЩ през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Американската федерална агенция съобщи за още 40 588 потвърдени случая. С това общият им брой в страната е достигнал 2 414 870.

През последното денонощие в САЩ от COVID-19 са починали 2516 човека. 

САЩ са на първо място в света по брой заразени и починали.

Вицепрезидентът Майк Пенс прояви оптимизъм за пандемията, като отбеляза, че в 34 щата има признаци за стабилизиране на броя на новите случаи.

Пенс обаче подкани американците да продължават да спазват социална дистанция и други мерки, с които да помогнат да се възпре разпространението на вируса.

На първата пресконференция в Белия дом за коронавируса от месеци насам вицепрезидентът съобщи, че в 16 щата броят на заразените нараства и че федералното правителство се фокусира върху увеличаването на случаите в южната част на САЩ.

Той обаче подчерта, че страната не се е върнала обратно към положението преди два месеца.

"Истината е, че забавихме разпространението", увери Пенс, но отбеляза, че "все още имаме работа за вършене", и подкани всички американци да помагат в борбата с вируса.