Над 2300 мигранти бяха изведени днес от импровизирания мигрантски лагер в Кале, известен с прозвището "Джунглата", предаде Франс прес. Те бяха качени на автобуси и откарани към центрове за прием на мигранти на други места във Франция.

Около 7000 души, главно от Афганистан, Судан и Еритрея, живеят в пространството, което от  години е сборен пункт за мигранти, решени да стигнат до Англия, която е от другата страна на Ламанша.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи, че 2318 мигранти са били подслонени в днешния първи ден на операцията по евакуация на лагера.

Казньов допълни, че 400 непълнолетни мигранти са били насочени пък към временен център, намиращ се на територията на "Джунглата", в очакване да бъдат разгледани случаите им един по един. Около 1300 непълнолетни без придружители живеят в лагера, от които 500 казват, че имат роднински връзки с хора в Обединеното кралство.

Въпреки че днес имаше блъсканици и кавги, операцията по евакуиране на "Джунглата" премина през първия ден спокойно и под контрол, каза Казньов.

Разселването на обитателите на лагера породи недоволството на селата, в които те бяха разпределени.

В село Алекс с 2500 обитатели трябва да бъдат настанени 50 мигранти от Кале. Те ще обитават център, разположен в замъка Перго. Жителите на Алекс обаче са против идеята. Кметът на селото организира референдум по въпроса, но административният съд в Гренобъл, сезиран от представители на държавните власти, постанови, че това допитване е незаконно. Съдът прецени, че спешното подслоняване на хора не е прерогатив на общината, а на държавата и кметът не може да организира референдум по темата.

В село Шантерсие жителите също искат референдум по въпроса дали да приемат стотина мигранти. Селото има 820 обитатели. Разселените от Кале мигранти би трябвало да останат там за шест месеца.

В село Сен Оноре ле Бен жителите организираха символична продажба на населеното си място, за да протестират срещу създаването на център за прием на мигранти от Кале, което би повлияло, според тях, на местния туризъм. В Сен Бревен противници и привърженици на приема на 70 мигранти влязоха в сблъсък неотдавна.

Общинският съвет на село Арес със 6000 жители пък гласува против приема на около 100 мигранти от Кале, но последната дума има в действителност префектът и мигрантите ще обитават местен ваканционен център. В село Сен Бозил дьо Пютоа кметът Мишел Исер пък обяви, че подава оставка в знак на протест срещу решението на държавата да подслони там 87 мигранти. Селото има 1800 жители.