Повече от 2000 души в Либия са загинали в резултат на тежките наводнения, предизвикани от бурята "Даниел", която връхлетя източната част на страната, съобщи Си Ен Ен.

Това бе обявено от ръководителя на подкрепеното от парламента правителство на Източна Либия Осама Хамад.

Снимка: Ройтерс

Той подчерта, че жилищни квартали са изчезнали, след като пороите са ги помели в морето заедно с хиляди техни жители, а ситуацията е катастрофална и безпрецедентна за Либия.

На кадри, споделени в социалните мрежи, се виждат потопени автомобили, срутени сгради и потоци вода, които се стичат по улиците.

Снимка: Ройтерс

Хамад призова медицинския персонал и асистенти да отидат в силно засегнатия град Дерна в Източна Либия, за да окажат незабавна помощ.

Телефонните линии в града са прекъснати. Червеният полумесец в Бенгази съобщи, че според него в Дерна са загинали между 150 и 250 души.

Снимка: Ройтерс

Болниците в източния град Байда бяха евакуирани след тежки наводнения от валежи, причинени от силна буря, показаха видеоклипове, споделени от Медицинския център на града.

Този дъжд е резултат от остатъците от много силна система с ниско налягане, която беше официално наречена буря „Даниел“ от националните метеорологични служби в Югоизточна Европа.

Снимка: Ройтерс

Бурята донесе катастрофални наводнения в Гърция миналата седмица, преди да се премести в Средиземно море и да се развие в тропически циклон, известен като медикан. Тези системи могат да донесат опасни условия в Средиземно море и крайбрежните държави, подобно на тропическите бури и ураганите в Атлантическия океан или тайфуните в Тихия океан.

Остатъците от бурята засягат Северна Либия и бавно ще се насочат на изток към Северен Египет.