Европейската комисия предложи нова спешна помощ на Гърция в размер на 209 милиона евро, за да помогне на блокираните в страната бежанци да наемат жилища и да плащат за основите си нужди с дебитна карта, предаде "Ройтерс".

Около 62 000 бежанци и мигранти, основно сирийци, афганистнаци и иракчани, насочили се към Северна Европа, останаха блокирани в Гърция, след като европейските страни затвориха границите си през март миналата година.  Повечето от тях живеят в пренаселени лагери на гръцките острови и в континенталната част на страната при лоши битови условия и чести прояви на насилие. 

Схемата, обявена заедно с Агенцията на ООН за бежанците, ще предостави 22 000 жилища под наем в градовете в континенталната част на Гърция и 2000 жилища на островите. Тя ще увеличи броя на живеещите в жилища под наем бежанци в Гърция до 30 000 души до края на 2017 г., посочи Комисията.

"Нашето ново финансиране представлява съществена промяна в начина, по който предоставяме помощ, за да подобрим живота на хората", заяви еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис. 
"Целта на тези нови проекти е да изведем бежанците от лагерите (...) и да им помогнем да имат повече сигурност и нормален живот", добави той.

С част от помощта ще бъдат осигурени карти за мигрантите с определена месечна сума, която ще им позволи да плащат за основните си нужди, като храна, лекарства и обществен транспорт. 

Днешното финансиране почти удвоява спешната помощ на ЕС за Гърция до общо 401 милиона евро.
"Европа означава солидарност и днешното решение се отнася именно за това", посочи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

По материали от БТА