Броят на жертвите след земетресението в Турция и Сирия надхвърли 40 000 души. След днешния ден издирването на оцелели постепенно започва да спира. Надеждата, че все още има такива хора обаче кара екипите да продължават активна работа.

Други пък започнаха активни дейности по разчистване на отломките. Военните в Искендерун не позволи на екипа на bTV да отиде до разрушенията. Те пазят от кражби и набези. Виждат се обаче тонове отломки, бетон и покъщнина на хората.

Местните стоят до камарите заедно с част от личните си вещи. Над 2,2 милиона души напускат засегнатите градове от силното земетресение. Някои от тях се евакуират сами.

Като след война - така изглежда Османие дни след труса. Хората, останали без дом, към момента се събират в палатков лагер.

Жилищните блокове на цяла улица в Османие са със сериозни щети, на места дори липсващи стени, а седмица след силното земетресение част от хората са евакуирани, но кооперациите остават необезопасени.

Сред пейзажа от полусрутените сгради е Мехмед. Продава портокали, но не спира да говори за преживения ужас, от който се спасява по чудо.

“Бях вкъщи по време на земетресението. Беше през нощта, бяхме изненадани. Имаше силен трус. Не можехме да намерим правилната врата. Няма много щети по моята къща, защото е едноетажна, но беше много страшно”, разказа той пред bTV.

А днес се чуди как ще се живее в града.

“Има много повредени сгради. Някои са на път да рухнат. Сериозно е положението и по центъра. Няма какво да се направи”, коментира мъжът.

Хората в напуканите сгради започнаха сами да изнасят вещите си, за да се евакуират. Сред тях е и Шерифе. Срещаме я на улицата до част от семейното имущество. Блокът ѝ е негоден за живот, затова напуска дома си заедно с цялото семейство.

"Не знам къде ще живеем. Събрахме си вещите. Изнасяме се. Гледаме да ходим по селата, но всеки ще живее където намери, всеки ще живее където и да е, само не и тук. Сега спасяваме каквото можем", споделя жената.

Семейството оцелява и днес е заедно, а Шерифе признава, че от стреса не помни момента на труса.

„Чудо е, че не липсва някой и всички сме здрави. Добре, че ни хвана вкъщи. Оцеляхме от земетресението благодарение на Бога“, казва жената.

Магазините в града не работят, а големите търговски обекти също освобождават помещенията. На този етап дейности по напуканите сгради все още няма.