15 полицаи са убити в неделя вечерта при серията от нападения в южния руски регион Дагестан. Има и цивилни жертви – 4, сред които е свещеник.

Това съобщиха руски информационни агенции, цитирани от Ройтерс.

Петима въоръжени мъже от нападателите също са убити по информация от Националния антитерористичен комитет на Русия.

При едновременни нападения в два града в Дагестан снощи въоръжени лица откриха огън по синагога, православна църква и полицейски пост.

Нападението се случи три месеца след като 145 души бяха убити при атака в концертна зала край Москва, за която пое отговорност „Ислямска държава“, припомня БТА. Това беше най-сериозното терористично нападение в Русия от години.

 

Към момента никой не е поел отговорност за нападенията в Дагестан.

Според правоохранителните органи сред нападателите са били двама синове на ръководителя на Сергокалинския район в Централен Дагестан, съобщава ТАСС.

Четирима от нападателите са застреляни по време на атаките в синагога. Пети е убит по време на престрелка в църква в дагестанската столица Махачкала. Убит е и православен свещеник.

В началото на века в Дагестан избухва ислямистки бунт, който е пренесен от съседна Чечения, а руските сили за сигурност започват агресивна борба с екстремистите в региона, припомня Ройтерс.

През последните години нападенията станаха по-редки, като през 2017 г. Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че е победила бунтовниците в региона.