Климатолозите предупреждават, че все по-често ще ставаме свидетели на природни катаклизми. Над 140 милиона души от 3 развиващи се региона в света може да мигрират до 2050 година, за да избягат от ефектите на климатичните промени. Това показват последните данни на Световната банка. 

Европа е застрашена от вълни климатични бежанци от Близкия изток и Африка. Северна Америка има проблем с живеещите в Аляска, а в Южна Америка бежанците пристигат от островните държави.

Намаляване на селскостопанската продукция заради сушата, недостигът на вода и повишаването на нивото на водните басейни са причините за масовата миграция към Европа през последните години.

„Южните части на Гърция, Италия и Испания ще бъдат доста засегнати от сушите и се очаква преместване, така да се каже образно, на север на тяхното население”, обясни климатологът Зорница Спасова.

Средно на година климатичните бежанци са 261 млн. Те бягат не само от бедни и изостанали части на света.

Италианката Мима Чироне дълго е живяла в дъждовния и мрачен Лондон, а англичанът Пол Уолич е бил морски капитан. Техният нов дом е родопско село.

„Да живееш тук през зимата наистина е много хубаво. Студено е, но много хубаво”, категоричен е Пол Уолич.

„Прекрасно, много е хубаво, защото има синьо небе. В Лондон всеки ден е дъждовно и сиво, а тук е хубаво, прекрасно за душата, слънчево и синьо”, сподели Мима Чироне.

Тувалу е тихоокеанска държава с население от 12 373 души, което постоянно намалява, защото ниските коралови острови, заливани от океана, обезлюдяват.

„Тувалу се смята, че до края на века ще изчезне и в момента една трета от жителите на тази държава са се преместили в Нова Зеландия”, допълни Зорница Спасова.

Климатичните бежанци все още нямат официален статут, за разлика от  мигрантите по икономически и политически причини.