Най-малко 107 души са загинали при серия атентати и нападения с огнестрелно оръжие в Ирак, превръщайки последните 24 часа в най-кървавата терористична кампания в страната за последните две години, съобщава агенция Ройтерс.

Най-малко 268 души са били ранени при нападения, насочени срещу цели в шиитските райони на Багдад, северните градове Таджи, Киркук и Мосул, както и в редица други по-малки населени места.

До момента никой не е поел отговорност за вълната от насилие, но високопоставен източник от силите за сигурност в Ирак е обвинил местното крило на терористичната мрежа „Ал Кайда”, съставено от сунитски екстремисти, настроени враждебно срещу шиитското правителство в Багдад, заради близките връзки с Техеран, коментира Ройтерс.

„Последните нападения са ясен сигнал, че „Ал Кайда” в Ирак работи в посока кървава религиозна война”, твърди високопоставеният служител, пожелал анонимност.

Според него нападенията трябва да бъдат възприети като потенциална заплаха за сигурността на страната.

Последните два дни прекъснаха двуседмичното затишие по време на подготовките за свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който в Ирак започна в събота.

Напрежението между трите основни етнически и религиозни фракции в страната – шиити, сунити и кюрди – се засили след изтеглянето на американските войски през декември, припомнят наблюдатели.