Лондонската полиция съобщи, че е арестувала над 100 души за нарушаване на обществения ред, насилие и нападения срещу органите на реда при протестите снощи. Шестима служители на силите на реда са понесли леки травми.

Службите за спешна помощ съобщиха, че са оказали медицинска помощ на 15 души.

Снимка: БГНЕС / EPA

Британският премиер Борис Джонсън осъди "расистките сбивания" след като крайнодесни протестиращи се сблъскаха с протестиращи срещу расизма и с полицията, опитваща се да държи двете страни разделени, предаде Ройтерс.

Сбивания между групите имаше снощи край станция "Ватерло". Участниците хвърляха фойерверки, преди полицията да отцепи някои райони. На намиращ се наблизо мост полицаи бяха замервани с камъни, а в части от центъра на Лондон имаше сблъсъци.

По-рано вчера малки групи протестиращи се сбутаха и замерваха с бутилки на Трафалгар скуеър. Протестиращи срещу расизма също влязоха в сблъсък с полицията на същия площад.

Снимка: БГНЕС / EPA

Крайнодесни групи крещяха расистки обиди към протестиращи срещу расизма и някои се опитаха да пробият полицейския кордон, разделящ ги от другото шествие. 

Протести срещу расизма имаше вчера и в други страни включително в няколко австралийски града, Тайпе, Цюрих и Париж.

Полицията в Париж използва сълзотворен газ, за да разпръсне като цяло мирно протичащият, но неразрешен протест срещу полицейската бруталност и расизма.