Над 1 млрд. тона храни на обща стойност над 750 млрд. долара се изхвърлят по света всяка година, съобщава АФП, като цитира доклад на Световната организация по изхранването (ФАО).

„Масовото похабяване на храни играе важна роля в световната хранителна сигурност и сигурността най-общо. Ако ограничим загубите и похабяването на храна, можем да намалим натиска върху хранителното производство”, цитира агенцията думите на Хосе Игнасио Силва, генерален директор на организацията на ООН по изхранването.

Неконсумираните хранителни продукти, които се изхвърлят всяка година, могат да бъдат изразени в количество, равносилно на обема на водата в река Волга в Русия. В допълнение изхвърлените хранителни продукти генерират допълнителни 3,3 гигатона парникови газове в атмосферата.

Най-общо около 1,3 млрд. тона неконсумирани храни се произвеждат всяка година, които заемат около 30 % от обработваемите земи в света.