Щетите от стачката на летището в белгийската столица Брюксел се оценяват на повече от 1 млн. евро, съобщи говорител на аерогарата пред местни медии, цитирани от БТА.

Стачката на служителите на компанията „Суиспорт”, която обработва багажите на пътниците на международното летище „Завентем” в Брюксел, започна в понеделник. Десетки хиляди души не успяха да получат куфарите си заради извънредната ситуация.

Отчита се, че освен преките финансови загуби, протестът е довел до влошаване на образа на летището. Към посочените щети следва да се добавят и допълнителните разходи на авиокомпаниите, обслужвани от наземния оператор „Суиспорт”.

Макар снощи работата им да бе възобновена, все още десетки хиляди багажи трябва да достигнат до своите собственици за сметка на превозвачите - чрез следващи полети или с помощта на куриери.

Асоциацията на авиопревозвачите уточнява, че пет дни на подобна стачка водят до 2% загуби от годишната печалбата от дадения пазар, при това във време, в което гражданското въздухоплаване изпитва и други трудности. Те настояват занапред правителството да се ангажира, че в подобни случаи ще осигурява минимална дейност, така че възможен протест да не води до отмяната на полети и други големи неудобства за бизнеса и пътниците.