В Саудитска Арабия утре започва годишното мюсюлманско поклонение – хаджът, за което в ултраконсервативното кралство пристигнаха над 1,6 милиона вярващи мюсюлмани от цял свят, предаде Асошиейтед прес.

Хаджът е един от петте стълба на исляма и е задължителен поне веднъж в живота за мюсюлманите в добро физическо здраве и с финансови възможности. Той позволява на поклонниците да се почувстват по-близо до техния бог, изправени пред множеството предизвикателства на мюсюлманския свят. Сред тях са екстремистката заплаха в Близкия изток след поражението на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия и участта на мюсюлманското малцинство рохинги в Мианма.

Поклонниците са облечени в еднакви памучни роби, които са символ на равенството и смирението пред Аллах. Жените са с широки дрехи, с покрити коси и без грим, в знак на смирение и духовна чистота. Мюсюлманите вярват, че хаджът проследява пътя на пророка Мохамед и пророците Ибрахим и Исмаил.

Снимка: Reuters

След като пристигнат, поклонниците започват да обикалят Кааба – кубовидният "Божи дом" в Мека – най-голямата светиня на исляма. След молитвите в Мека те се отправят към хълма Арафат, където пророкът Мохамед произнесъл последната си проповед.

Хаджът в никакъв случай не е лесно начинание, отбелязва Асошиейтед прес.

Температурата в Мека и Мина е около 42 градуса по Целзий. Поклонниците изминават пеша между 5 и 15 км на ден. Дългото чакане и струпванията на хора понякога подлагат на изпитание и най-търпеливите.

Поклонниците тази година ще могат да изпробват най-новите мобилни хотелски капсули.

Снимка: EPA

Това са спални помещения, които предлагат хотелски услуги и съоръжения в най-малкото възможно пространство.

Снимка: EPA

За Саудитска Арабия хаджът е най-сериозното логистично предизвикателство. Династията Ал Сауд опира отчасти легитимността си на управлението на най-свещените места за исляма. Официалната титла на крал Салман е "пазител на двете свещени джамии" в Мека и Медина.

Снимка: EPA

Кралството харчи милиарди долари от петролните си приходи за мерки за сигурност, особено в Мина, където са ставали едни от най-смъртоносните блъсканици при поклонението, напомня АП.

Снимка: EPA

Най-много жертви даде блъсканицата в Мина на 24 септември 2015 г., когато загинаха най-малко 2426 души.