При огромен интерес на медии от цял свят днес в Норвегия започна процесът срещу масовия убиец Андерш Брайвик. През юли миналата година той изби общо 77 души, предимно младежи, при две нападения в центъра на столицата Осло и на остров Ютьоя.

Съдия Венке Елизабет Арнтзен откри съдебното заседание, което се очаква да се фокусира върху въпроса дали Брайвик е бил вменяем по време на извършването на нападенията.

С влизането си в съдебната зала Брайвик поздрави присъстващите с вдигната дясна ръка. При представянето си пред съдията, той отказа да потвърди името и рождената си дата. Брайвик поправи магистрата когато го определи като безработен, като се представи за "писател". Крайно десният екстремист заяви, че не признава  легитимността на съда в Осло.

След прочитането на обвинителният акт Андерш Брайвик се обяви за невинен по всички обвинения срещу него.

"Признавам фактите, но не признавам вината си" в наказателния смисъл на термина, заяви Брайвик.

Прочитането на обвинителния акт отне няколко часа, тъй като съдържаше имената на всички жертви от нападенията, извършени от Брайвик на 22 юли.

Пред съда беше прожектиран 12-минутния филм, който сам Брайвик, беше излъчил на интернет страницата си в деня на нападенията. По врем на прожекцията убиецът беше видимо разстроен, като дори забърса няколко сълзи, предаде кореспондент на АФП.

Филмът на Брайвик съдържа серия от снимки и картини, направени или подбрани от него, които олицетворяват "идеите на Брайвик", както той ги нарича.

Сред кадрите са и такива на радикални ислямисти и интегристи, които норвежкият убиец е обявил за свои "основни врагове".

В съдебната зала има около 200 души предимно роднини на загиналите при нападенията. Според очевидци пред  сградата на съда са се събрали между 800 и 1 000 души. Норвежката полиция проверява всеки от влизащите в сградата с два последователни детектора за метали и различни субстанции.

Експерти по взривните вещества са направили тази сутрин две извънредни проверки на сградата, в която се помещава съдебна зала 250, където се води процесът.

Очаква се делото да продължи 10 седмици. Защитата по-рано информира, че екстремистът ще заяви пред съда, че съжалява, че не е убил повече хора. Тази седмица се очакваше Брайвик да се възползва от възможността да се опита да обясни мотивите си за най-жестокия акт в новата история на Норвегия. Според адвоката му обаче той не само няма да се опита да обясни действията си, но и ще заяви, че съжалява, че не е отишъл по-далеч.

Брайвик е заявявал по-рано, че атаките му са наказание за „предателите”, чиито проимигрантски политики са дали като резултат примеси на норвежка кръв. В неговите очи действията му изглеждали като „самоотбрана”. При кървавите си нападения в Осло и намиращия се в близост остров Ютьоя Брайвик се целеше най-вече в управляващата Лейбъристка партия.

Последната психиатрична експертиза отпреди няколко дни показа, че убиецът е вменяем и може да отговаря за деянията си. За да отразят процеса, в Осло са се акредитирали представители на над 200 медии от цял свят.