След ареста на онлайн „знаменитост“ за побой над 21-годишен модел и излъчването на живо на смъртта на друго момиче, руската субкултура на т.нар. „траш стрийминг“ привлече международното внимание.

Това ново явление в мрежата представлява печелене на пари от влогърите срещу определени действия. Зрителите, понякога хиляди, изпращат дарения с команди за нещата, които стриймърът трябва да прави, пише "Раша тудей".

Често това включва унижаване на други гости в стрийминга или предлагане на пари на млади момичета за извършване на сексуални действия пред камера.

Тази субкултура привлече вниманието на руската преса през октомври, когато телевизионните новинарски канали съобщиха историята на едно момиче, бито в ефир.

Два месеца по-късно, в началото на декември, друг блогър удари приятелката си на видео и я изхвърли на студа. Малко по-късно, в излъчвано на живо видео влогърът пусна момичето да влезе обратно. В последствие тя умира. Излъчването продължава, показвайки трупа на младата моделка.

Мелстрой – предлага голота за харесвания, публично унижение и побой над жени

До средата на 2020 г. Мелстрой редовно има половин милион гледания на излъчванията си на живо, на които показва  партита с алкохол и други вещества.

В своите стриймове Мелстрой плаща на момичета да се събличат, дава пари на двама гости, за да се сбият, и дори полива човек с урина - всичко, за да събира дарения от хилядната си аудитория.

Именно заради излъчвания с голи непълнолетни той попада в полезрението на полицията през 2017 г. Тогава влогърът убеждава множество момичета да съблекат дрехите си в замяна на „харесвания“ и „абонати“ в профилите им в социалните медии. Наказателното дело обаче беше прекратено.

Тази тактика продължи през годините. Каналът му има над 500 000 абонати, а средният брой публикации имат над 1,5 милиона гледания.

Падението на Бурим се случва на 23 октомври, когато той е арестуван, след като бие 21-годишния модел Алена Ефремова на живо в ефир. След шега за външния му вид, той разбива главата й в масата. Клипът е свален от YouTube.

Според полицията тя е получила затворена черепно-мозъчна травма, комоцио и синини. Пишейки в „Инстаграм“, Ефремова призова "всички жертви" на Мелстрой да се обединят срещу него.

Мелстрой е забранен от YouTube и други платформи за стрийминг, което значително намали способността му да печели пари.

Reeflay – приема всякакви „поръчки“ от последователите си за пари

Reeflay (Стас Решетников) привлече вниманието на широката общественост миналата седмица, когато изрита почти разголената си приятелка - 28-годишната Валентина Григориева - навън на минусови температури, след отчетено дарение от последовател от 1000 долара.

Момичето умира по време на това излъчване, след като влогърът я прибира. Дори когато осъзнава, че тя е починала, мъжът не спира да излъчва на живо и показва как се обажда на линейка и пристигат медиците.

Излъчването на живо спира само когато мъж, вероятно полицай, му нарежда да го изключи. Мъртвото тяло на моделката е показвано с камерата два часа.

Според медицински преглед Григориева е претърпяла затворена черепно-мозъчна травма, множество синини и субдурален хематом.

В своите излъчвания на живо Reeflay приема всякакви „поръчки“, каквито поиска аудиторията му за пари.

За последната Решетников е обвинен в тежка телесна повреда, довела до смърт, и в момента е задържан. Той може да получи 15 години затвор.

Оцеляване на всяка „цена“ – бездомник дава да го унижават за храна и дом

Освен тези последни „трагедии“ в стримийнг видеа има и още подобни.

През октомври 2020 г. в излъчване на живо в град Брянск са платени малко над 9 хиляди евро за измъчване на бездомник. Жертвата Валентин Ганичев многократно си е позволявал да бъде унижаван в замяна на храна, алкохол и покрив над главата, като е живял при влогърите.

Въпросният бездоминк е обливан с алкохол, по него са хвърчали яйца, биле принуден да яде черва от риба. По време на живи включвания той многократно е искал да си тръгне, оплаквал се е, че са му откраднати документите и моли гледащите да се обадят на полицията. После обаче той казвал, че доброволно е там, след като анонимни звънели на властите.

Gobsavr (Андрей Яшин) пък удря майка си с бутилка шампанско през 2019 г. След разследване на полицията, случаят е потулен, защото майката защитила сина си.

Това са само няколко избрани примера за непрекъснато нарастващ жанр, в който повечето участници са едва известни. При толкова малка аудитория - и злоупотреба, която не достига до смърт - може някой да предположи какво се случва в други, едва виждани канали.

Пандемията и „траш стрийминга“

По време на тазгодишното затваряне заради COVID-19 популярността на “траш стрийминга“ достигна връхната точка, при която успешни предприемачи решиха да спечелят пари. През лятото създателят на изключително популярния канал в YouTube Versus Battle (4,55 милиона абонати) основа Sosed TV, нещо като хибрид на Big Brother.

Идеята на проекта - няколко души са се нанесли в къща с камери във всяка стая и взимат пари от публиката си, за да правят, каквото иска тя. Някои от камерите, като спалнята, са зад платена стена за 2 евро на месец.

Има ли как да бъде спрян „траш стриймингът“

В разговор с вестник „Взгляд“ членът на Гражданската камара Екатерина Мизулина призова страната да „приеме по-строги закони за саморегулиране и самоцензура на социалните мрежи в Русия“, отбелязвайки, че руският интернет има „изцяло нови видове разрушително съдържание“, включително „излъчвания на живо със сцени на насилие, тормоз и злоупотреба с често безпомощни и социално несигурни хора, като бездомници."

И все пак на посочените примери се вижда, че "стоката" има купувачи, а героите често премълчават - понякога по своя воля, понякога за жалост - по чужда.