Италианските депутати приеха единодушно и окончателно закон срещу тормоза в интернет. Непълнолетните жертви ще имат право да поискат насоченото срещу тях съдържание да бъди изтрито от мрежата.

Новата мярка прави незаконна всяка форма на натиск, агресия, изнудване, оскърбление, клевета или кражба на самоличност в интернет, използвана срещу непълнолетен. От сега нататък младежи на възраст над 14 години и родителите на по-малките деца имат право да поискат директно от администратора на даден уебсайт да премахне подобен вид съдържание. Той ще има 48 часа, за да направи това.

Законът предвижда още във всяко училище да има преподавател, който ще отговаря за инициативи срещу тормоза в интернет. Министерството на образованието ще актуализира тези инициативи на всеки две години.Всички италиански политически сили изразиха задоволство от приемането на този закон, като наред с това подчертаха, че това е само първа стъпка и че трябва да се наблегне върху възпитаването на младите хора в отговорно използване на интернет. 

 

По материали на БТА