Пети ден примирие в Ивицата Газа. Всеки ден откакто то е в сила терористичната групировка “Хамас” освобождава заложници, а Израел - задържани палестинци. 

Малко след завръщането си на израелска земя заложници и техни роднини разказват как са живели те през седемте седмици в плен.

Снимка: Ройтерс

Пленените разказват, че са били без лекарства, без достъп до душове, без да се преобличат, с оскъдно количество храна и със забрана да говорят. 

Сега, когато десетки отвлечени от Газа са отново в Израел, картинката за животът в плен става все по-ясна. Заложниците разказват за непоносимите условия, в които са държани от терористите на “Хамас” - на тъмно и напълно изолирани от външния свят. Историите им се разказват от израелската медия Stand 4 Israel.

Мъж, който посреща заложниците казва, че те не са говорели много и са били доста шокирани от всичко. От щастието да могат отново да живеят хубавия си живот до това да бъдат в ада, каза той.

Яфа Адар, която е освободена от Хамас, каза на семейството си: “Даваха ни малко ориз и малко хляб. Трябваше да разпределим малкото храна, за да можем всички да ядем. Не знаехме дали ще получим храна на следващия ден. Изобщо не се къпахме. Бяхме облечени с едни и същи дрехи. На сутринта на освобождаването “Хамас” ни дадоха нови дрехи. Те искаха да представят невярна информация, че са се грижели за нас”.

Снимка: Ройтерс

Пленниците са пристигнали физически по-слаби, те са държани в тежки условия и са с множество травми. Самите те са си мислели, че ще бъдат пуснати след три-четири дни, откакто са заловени. Те не са знаели кога е ден и кога е нощ, защото постоянно са били на тъмно. Сега, когато отново са на свобода ще им трябва доста време, за да се възстановят.

Снимка: Скрийншот Keshet 12 News

Бащата на Хила разказва, че дъщеря му изглежда добре физически, въпреки, че е отслабнала. “Говори шепнешком през повечето време, свикнала е да шепне, така са им казали. Не са им позволявали да говорят през нощта. Така, че тя говори с много тих глас и трябва да я слушате внимателно. Тя разказва за това, когато е била в плен. Дори без да я питаме. Тя говори така все едно се е случило на някой друг, а не на нея”, добави той.

Снимка: Ройтерс

От болниците съобщават, че много от отвлечените са отслабнали, защото почти не са се хранели. Някои от тях са били в тунели, а други са държани над земята, но през цялото време са били преместени от похитителите им.

Сред заложниците е имало и възрастни хора, които не са получили необходимите лекарства.

Снимка: Ройтерс

"Хамас" са освободили тази вечер 12 заложници, като 10 от тях са израелски граждани, а двама са тайландци. В замяна Израел е освободил 30 палестински затворници.

Съгласно условията на съществуващото четиридневно споразумение “Хамас” трябваше да освободи общо 50 израелски жени и деца. В споразумението нямаше ограничение за броя на чужденците, които групировката може да освободи.

Преди последните освобождавания израелски говорител каза, че общият брой на заложниците, които все още се държат в Газа в понеделник, е 184, включително 14 чужденци и 80 израелци с двойно гражданство.

Войната в Близкия изток започна, след като “Хамас” нахлу в Израел на 7 октомври, уби около 1200 души и взе около 240 заложници. Израел отговори с пълномащабна атака над Ивицата Газа, която доведе до над 14 000 жертви. 

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: