Носенето на защитна маска става задължително в Букурещ на оживени обществени места. За достъп до ресторанти, кина, театри и концертни зали се изисква представяне на сертификат за ваксинация срещу COVID-19, преболедуване или отрицателен тест.

Заболеваемостта в румънската столицата за последните 14 дни достигна 4,35 на 1000 жители, което доведе до въвеждането на някои ограничения.

Маските са задължителни в тържища, спирки на градския транспорт, търговски площи, както и в превозните средства на обществения транспорт и на работното място.

Ресторантите и кафенетата на закрито, както и игралните зали могат да работят с 50% от капацитета си, а баровете, клубовете и дискотеките - с до 30%.

Кината, театрите и концертните зали също мога да запълват не повече от половината от местата си. На частни събития като сватби, кръщенета и т.н. може да присъстват до 200 души на закрито, в конференции могат да участват до 150 души, а в митинги и демонстрации - до 100 души.

За достъп до тези места и събития се изисква задължително представяне на зелен сертификат, удостоверяващ ваксинация срещу COVID-19, преболедуване или отрицателен тест. Сертификатът се изисква и от деца над 12 години.