На прага на летните отпуски се появиха и нови ограничения за туристите по света.

На остров Капри от 1 май е забранено използването на пластмасови съдове за еднократна употреба, за да се спре замърсяването от туристите.

Снимка: btvnovinite.bg
Глобата за нарушителите е 500 евро. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ако решите да се движите по пешеходните зони и тротоарите с електрически скутери в Париж, също ще бъдете глобени най-малко със 135 евро.

Санкцията влиза в сила от септември. 

Снимка: btvnovinite.bg

В италианския национален парк „Чинкуе Терре” пътниците от круизните лайнери няма да могат да слизат на сушата с джапанки или сандали.

Глобата е 50 евро. Туристите с неподходящи обувки често „засядат” в планините.

Пътувайки до Екваториална Гвинея с група туристи, Димитър Попов се оказва в трудна ситуация заради забрана за снимане на сграда. В момента, в който вдига фотоапарата, за да снима, веднага към него се отправя въоръжена охрана.

За подобно прегрешение може да се наложи снимките да бъдат изтрити, дори фотоапаратът да бъде повреден.

В Сингапур пък туристите могат да бъдат глобени за хвърлен на улицата фас или дъвка: „Полиция навсякъде и камери – независимо, че полицията не е униформена, не може да я видиш, но тя съществува”, разказва Димитър Попов.

В някои от мюсюлманските държави може да имате проблеми, ако объркате местата в автобуса или метрото, защото мъжете и жените пътуват в отделни секции.  

В Мадагаскар, ако докоснете носа си, няма да гледат добре на вас, тъй като това се смята за лоша поличба.