Чешкото правителство обяви план от пет етапа за разхлабване на мерките срещу COVID-19.
Първата фаза започва от понеделник.

Планът обхваща периода от 20 април до 6 юни. През всички седем седмици носенето на маски остава задължително. „Когато става въпрос за маските, нямаме определена дета. Може би в бъдеще ще обсъдим само някои изключения“, уточни министърът на здравеопазването на Чехия Адам Войтех.

 

В Чехия от понеделник ще отворят пазарите. Връщат се на работа и в автомобилния бизнес, и в малките занаятчийници. Професионалните спортисти ще могат отново да тренират.  В университетите могат да учат студентите, които са последна година и им предстоят изпити.

Седмица по-късно ще отворят малките магазини. От 11 май – по-големите магазини и фитнесите. От същата дата отварят врати университети и гимназиите.

От 27 май в училище влизат отново, но с маски по-малките ученици. Обучението ще става само в малки групи от пет ученици.

Фризьорските и козметичните салони, музеите и външните кафенета ще трябва да изчакат до 25 май. Едва от 8 юни отварят големите търговски центрове, ресторантите, баровете, хотелите, книжарниците, кината и театрите.

 

Пътуването зад граница ще бъде разрешено едва след юни.