Чехия е първата европейска държава, която започна да облекчава ограничителните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, пише „Политико“.

От 8 април нататък гражданите на страната ще могат да карат колело, да тичат или да се разхождат в провинцията без да носят маски, но трябва да спазват дистанция от два метра помежду си. Тенис кортове и голф игрища също могат да отворят врати, но не се позволява игра на групи повече от двама души.

Ще отворят врати и част от магазините, сред които тези за строителни материали, магазини за велосипеди и ремонтни услуги. След Великден ще отворят и други.

От следващата седмица ще бъдат облекчени и ограниченията за напускане на страната, ако пътуването може да бъде оправдано. Пътуващите, обаче, ще трябва да спазват задължителна 14-дневна карантина при завръщането им обратно в Чехия.

Премиерът на страната Андрей Бабиш обяви, че правителството въвежда „умна карантина“ – те ще използват данните от мобилни телефони и кредитни карти на заразени хора с тяхно съгласие, за да се проследи къде може да са били в контакт с други граждани през предходните пет дни.

Чехия е една от малкото държави, които обявиха извънредно положение на територията на страната още преди регистрирането на първа смърт от COVID-19. Това беше и първата европейска страна, която въведе задължителното носене на маски.

До 11 март правителството успя да затвори всички училища, забрани публичните събития, ограничи събиранията, затвори границите, както и всички несъществени за живота магазини, в опит да ограничи разпространението на болестта.

Изглежда мерките дават резултат и то бързо – след регистрирането на пик от 373 инфекции за 24 часа на 27 март, скоростта на разпространение на заразата бавно отшумява. Общият брой смъртни случаи от COVID-19 на територията на Чехия е 80 души.