Как една доброволна онлайн кампания може да накара целия свят да носи маски. Точно това се случва в Чехия и Израел след видео на движението #Мasкs4all.

Само за 4 дни видеотодостига над 4 милиона души по целия свят. Негови автори са чехите - Петър Лудвиг  - писател и мотивационен лектор и Анета Кернева – актриса и режисьор на късометражни филми.

„Животът ми протича между Ню Йорк и Прага. Когато Доналд Тръмп каза, че ще отменят всички полети от Европа за САЩ, аз напуснах Ню Йорк буквално на следващия ден. В този полет бях единственият, който носеше маска. Това ме накара да се замисля какво всъщност казва науката за това дали наистина тези маски предпазват“, казва Петър Лудвиг  - писател и мотивационен лектор.

Връщайки се в родна Прага Петър прекарва няколко дни в четене на проучвания и научни статии. Намира достатъчно аргументи за това, че маските наистина предпазват.

„По-важният аргумент беше, че това предпазва ти да разпространиш вируса към другите. В началото много хора не показват симптоми, не можеш да разбереш има ли болни около теб. Осъзнах, че има огромна пропаст между науката и това, което правят навън. В Прага по-малко от 1% от хората носеха маски“, казва Лудвиг.

Затова създава видео, в което обяснява фактите. Основава движението "Маски за всички" и кани най-популярните инфлуенсъри да се включат като се снимат с маска и качат снимката в социалните мрежи с #masc4all:

„След 3 дни все повече хора започнаха да носят маски, започнаха дори да ги правят сами за себе си. Кметът на Прага сподели също такава снимка с маска и още същия ден направи задължително носенето на маски в транспорта. Той подкрепи движението ни и на следващия ден централното управление тук помоли водещите по телевизията да носят маски“, казва още Лудвиг.

„За три дни променихме една страна от това никой да не носи маски към това почти 100% от хората да носят. Осъзнах, че трябва да направим това и за другите страни. Работи тук, затова би могло да проработи навсякъде“, смята мотивационният лектор.

Премиерът на Чехия Андрея Бабиш също подкрепя инициативата и изпраща видеото на американския президент Доналд Тръмп в „Туитър“. За да бъде успешна кампанията Петър работи с учени от Технологичния университет в Прага.

„Преди това никой не носеше маски. Някои хора знаеха, че е предпазва от това, когато някой кашля или киха, други бяха разтревожени, но много други хора гледаха пренебрежително към хората, които носят маски. Мислеха: О, ти носиш маска, значи си болен, стой далеч от мен. Плашеха се от хората, които носеха маски. Мисля, че благодарение на видеото на Петър всичко се промени.

"Мисля, че това е най-малкото, което можем да направим. Защото ако потенциално сме преносители на вирус в нашите тела, когато останем вкъщи, то това няма да позволи да се разпространи. Оказва се, че може да носиш вируса в себе си, да си заразен и дори да не знаеш“, обясни актрисата Анета Кернева.

Тя разказва, че е много трудно да се сдобиеш с маска в Чехия, но въпреки това…

„Не, изобщо не е лесно, няма в магазините, няма никъде, само медицинските сестри и лекарите имат тези маски, но хората в Чехия започнаха да правят свои собствени маски. Използват парче плат или пък шал, за да правят маски вкъщи, което също помага“, казва Анета.

Анета е само на 24, а вече има главни роли в театрални постановки във Филаделфия, а през последните 2 години работи и по собствени късометражни филми.

„Тук сме за хората, трябва да говорим за тези неща. Имаме сила и трябва да я използвам правилно. Всеки сам трябва да направи собствено проучвано, може би, за да се увери. Видеoто е онлайн може би от седмица и вече промени Израел, те въведоха това задължително да се носят маски на публични места“, казва актрисата.

Петър и Анета обясняват, че ако спазваме основните препоръки за предпазване, всичко ще се оправи.

„Сега бизнсът ми е онлайн, но не беше така. Само преди месец имах планове за конференции и мотивационни лекции в Истанбул, Берлин, Лондон, Москва. Всичко това беше отменено. Доходите ми намаляха рязко с 95%, затова започнахме уебинари, онлайн трейнинги. Видяхме, че може да сработи, но има много голяма разлика, ако правиш нещата дигитално. Аз много обичам хората и се надявам, че в бъдеще нещата ще се променят и ще се върнат към офлайн модела си. Може да ни помогне да оценим истинските качества едни в други. Може да ни помогне да преоткрием човечността отново“, обясни Петър.