Кратко образователно видео, направено в Чехия и споделяно хиляди пъти в социалните мрежи, насърчава носенето на маски по време на пандемията. Като основен аргумент за това авторите посочват факта, че именно така страната им значително е ограничила разпространението на COVID-19.

Снимка: Screenshot / YouTube

Задължителното носене на маски беше въведено в Чехия на 19 март.

Зад кампанията с хаштаг #Masks4All  стоят писателят, експерт по критично мислене, Питър Лудвиг и актрисата и режисьор на късометражни филми Анета Кернова.

“Когато разгледахме статистиките тук, видяхме, че маските са ни помогнали изключително много. Питър ми се обади и ме попита дали бих му помогнала да направи видеопослание към целия свят. Подготвихме го за 6 дни”, разказа пред bTV Анета. “Разбира се, и при нас има хора, които се събират, за да пият в парка, например. Днес обаче бяха наложени глоби на нарушителите”, добавя още Анета.

Във видеoто тя казва: “Ние следвахме социална дистанция, правилото да си стоим вкъщи и стриктните хигиенни процедури - като другите. Но разликата е, че всеки, който се налага да излезе от дома си, трябва да носи маска”. И допълва: “Знам, може би са ти казали, че маската не би те предпазила. Но има проучвания, които доказват, че дори направени вкъщи маски могат да те защитят частично. Сега всяка защита е важна!”

С ясни графични примери видеото показва и защо е полезно използването на маски. “Те предпазват предаването на вируса от теб към другите - при подсмърчане, кашляне, а също и при дишане. Много хора са заразни, още преди да имат симптоми. Така че, ако двамата имаме маски - аз защитавам теб, ти - защитаваш мен. И двамата сме в безопасност”, обяснява Анета.

Снимка: Screenshot / YouTube

Посланието е подкрепено и с думите на чешки здравни експерти. “Според нашия професионален опит носенето на маска предпазва до 100% от разпространението на потенциално заразни капчици”, твърди Владимир Ждима - ръководител на Катедрата по химия и физика на аерозолите към Чешката академия на науките. 

“Колкото повече хора използват маски, толкова по-малко вирусът се разпространява и по-малко хора са изложени на риск”, обяснява вирусологът Емил Павлик.

“Само преди няколко дни хората се смееха на тези, които носят маски. Но някои знаеха за този положителен ефект и го споделяха в социалните мрежи”, посочва Кернова във видеото, показвайки снимки с реакцията на известни личности на призива. 

Снимка: Screenshot / YouTube

Клипът акцентира и на липсата на маски в магазините в Чехия, но и на последвалата вълна от желаещи да ги произвеждат вкъщи и да ги раздават безплатно.

"Знам, че е възможно само за 3 дни да се осигурят маски за 10 милиона души в една страна”, казва още Анета. И призовава тези, които изгледат посланието, да сложат маска: "Това може да спаси животи. И помни - аз защитавам теб, ти - мен!”

 

В допълнена версия финалът на видеото включва и кратък призив на чешкия здравен министър Адам Войтех към правителствата по целия свят. “Днес ние виждаме, че това е едно от най-важните решения, които сме взели. Щом помогна тук, ще помогне навсякъде!”, завършва Войтех. 

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който днес коментира, че очаква страната да се пребори с COVID-19 до юни, изпрати видеото през "Туитър" до американския президент Доналд Тръмп. Бабиш го съветва да последва техния подход.  

Строгите мерки там са задължителни абсолютно навсякъде, включително и в телевизионен ефир. Водещите на чешката TV Nova се появяват на екран с маски всеки ден.

Междувременно според “Скай Нюз” досегашната препоръка на Световната здравна организация да носят маски само хора със симптоми или грижещи се за болни, може да претърпи промяна. Според британската медия предстои дебат между експерти в организацията заради появили се нови данни от Хонконг, че маските значително улесняват битката с коронавируса.