Правителството на Чехия обяви план за постепенно отваряне на магазините и ресторантите в период от седем седмици за съживяване на икономиката след ограничителните мерки заради епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Малките магазини ще отворят от 20 април, по-големите от 11 май, а ресторантите и търговските центрове от 8 юни.

Ще има и частично отваряне на учебни заведения, включително и за провеждане на изпити, но нормалният ход на учебните занятия ще започне най-рано през септември с новата учебна година.

Министърът на здравеопазването Адам Войтех обаче заяви, че планът ще зависи от спазването на хигиенните правила и от оценки на разпространението на коронавируса.

На този етап от чехите ще се изисква да продължат да носят маски. Степента на заразяване в страната е спаднала под 1, тоест един заразен предава вируса на по-малко от един друг човек, което е знак, че епидемията е в низходяща крива.

В момента в Чехия има 6101 заразени с коронавируса и 161 починали. В последните 10 дни новите случаи на заразяване са под 300 души дневно, а броят на хоспитализираните е под максималния капацитет на здравната система.