Заснети в неделя кадри от дрон показват мястото, където според ФБР е бил извършен опитът за убийство на кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп.

Снимка: Ройтерс

Той провеждаше предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания, когато проехтяха изстрели, които улучиха дясното му ухо и оставиха лицето му в кръв. От кампанията му съобщиха, че той се чувства добре, пише Ройтерс.

На кадрите се виждат и автомобили на правоохранителните органи, събрани в Бетел Парк, около къщата на Томас Матю Крукс, заподозрян за стрелбата.

Представители на ФБР заявиха, че той е действал сам. Все още не е ясен мотивът му. Не е имал признаци за проблеми с психичното здраве, нито е открит заплашителен език в профилите на заподозрения в социалните мрежи.

Колко далеч е бил от Доналд Тръмп?

Един от свидетелите разказва пред Би Би Си, че е видял мъж, за когото се предполага, че е Крукс, с пушка на покрива на сграда, преди Тръмп да бъде застрелян.

Видеоматериал, получен от TMZ, показва момента, в който е започнала стрелбата.

Нападателят е открил огън с полуавтоматична пушка модел AR-15.

Източници от правоохранителните органи съобщиха за CBS, че той е бил докладван от случаен минувач и идентифициран като подозрителен човек от полицията, но полицаите са загубили следите му преди началото на стрелбата.

Снайперист на „Сикрет Сървис“ отвърнал на огъня и убил стрелеца, съобщиха официални лица.

По-късно на кадри се вижда как въоръжени служители се приближават до тяло на покрива на сградата.

Снимка: Ройтерс

Тайните служби трябва да отговорят на въпроси защо не са успели да спрат стрелеца

 

Тайните служби на САЩ имат една основна задача - да защитават настоящите и бившите президенти на САЩ. Анализатори коментират, че са се провалили зрелищно, когато в събота беше извършено покушението срещу Доналд Тръмп.

Изминаха 43 години от последното покушение срещу бивш или настоящ президент на САЩ, когато Роналд Рейгън беше прострелян в белия дроб, но оцеля.

Снимка: Ройтерс

Днес американските политици и обществеността искат да разберат как един потенциален убиец е успял да се озове на наблюдателен пункт на покрива, въоръжен с пушка, и да произведе четири изстрела към подиума - и всичко това в район, който е трябвало да бъде обезопасен.

Възникват и още въпроси - защо предупрежденията на обществеността очевидно са били пренебрегнати или не са били взети предвид? И защо, след като до президентските избори остават само четири месеца, „Сикрет Сървис“ не се е справила по-добре със защитата на човека, който според мнозина ще бъде следващият президент на Америка?

Снимка: Ройтерс

Разследването, което вече е в ход, включва ФБР, както и „Сикрет Сървис“ и Министерството на вътрешната сигурност. Директорът на „Сикрет Сървис“ Кимбърли Читъл е призована да даде показания пред комисия на Камарата на представителите на САЩ на 22 юли.

Свидетел твърди, че предупрежденията са били пренебрегнати

Снимка: Ройтерс

Присъстващите на митинга са били помолени да преминат през метални детектори, за да се уверят, че не носят оръжие. Но стрелецът, за когото се смята, че е произвел изстрелите, е бил ясно забелязан да пълзи с пушка на върха на близката сграда в продължение на няколко минути, казва един от очевидците пред Би Би Си.

Свидетелят заяви, че предупрежденията, които той и други хора са отправяли, не са били взети под внимание от полицията, която според него не е знаела "какво се случва" и е имала лоша видимост към покрива.

Снимка: Ройтерс

Заподозреният за стрелбата, който бе идентифициран от ФБР като 20-годишния Томас Матю Крукс, също изглежда е бил заснет от камера да подготвя изстрела си на кадрите, получени от TMZ.

Един човек е убит, а други двама са тежко ранени, преди самият стрелец да бъде застрелян. Тръмп също беше ранен в ухото. Щатската полиция заяви, че е "твърде рано" да се определи какво точно се е случило.

Животът на Доналд Тръмп може да е бил спасен от факта, че се е скрил след първите изстрели, каза Дейвид Дън, професор по международна политика от университета в Бирмингам.

Снимка: Ройтерс

В това отношение той „явно е бил добре обучен от „Сикрет Сървис“, заяви професор Дън пред BBC Radio 5 Live. Преди да бъде отведен с кола от агентите, Тръмп отново се изправи, за да размаха юмрук пред тълпата.

Бившият агент на „Сикрет Сървис“ Чарлз Марино се съгласи, че има въпроси, на които трябва да се отговори. Той заяви пред Би Би Си, че сред задачите на агентите е било да огледат околността и да отбележат "проблемните зони".

Снимка: Ройтерс

Експертите, които говориха с NBC, заявиха, че събития като политически митинги винаги са били свързани с предизвикателства при охраната на обширни територии.

Анализът на BBC Verify показва, че Крукс е успял да се доближи на малко повече от 130 м от позицията на Тръмп зад трибуната.

Всичко за стрелбата срещу Доналд Тръмп четете в нашия онлайн репортаж: