Над един милион души посрещнаха новата година в пристанището на Сидни и околността, откъдето станаха свидетели на традиционната зрелищна заря над знаковите забележителности на най-големия австралийски град.

Тя се състоя въпреки призивите да бъде отменена на фона на гъстия смог, обвил най-многолюдния австралийски град заради опустошителните горски пожари, които бушуват в района.

Снимка: EPA

В новото десетилетие влязоха и жителите на Нова Зеландия с традиционно светлинно шоу в най-големият град на страната Оукланд.

Малки части от Русия посрещат новото десетилетие заедно със жителите и гостите на Сидни. Заради многото часови пояси жителите на Русия ще имат повод да гръмнат шампанското цели 10 пъти. А в столицата Москва използват изкуствен сняг за тържествата тази вечер заради необичайно високите температури.

Снимка: EPA

Новата година настъпи и в малки тихоокеански страни. Кирибати - държава, разпростираща се върху 3200 коралови атола - бе сред първите, влезли в 2020 година. Тя е на предна линия в борбата срещу климатичните промени, заплашена от суша и повишаването на морското равнище.

В Самоа посрещнаха Нова година в по-мрачно настроение от обичайното, въпреки че в полунощ небето над столицата Апия бе озарено от фойерверки.


Епидемия от морбили в края на тази година отне живота на 81 човека, предимно малки деца, в островната държава. 

Снимка: EPA

А час след България шампанското ще отворят във Франция и още 45 държави. Париж ще посрещне новата година при засилени мерки за сигурност и продължаваща стачка. 100 000 полицаи охраняват празника в страната.

Следва Великобриатния. За пръв път от две години ремонтираният Биг Бен ще отброи последните секунди от 2019-а. Обединеното кралство влиза в 2020-а месец преди да излезе от евросемейството.

Снимка: EPA

Сред последните, който ще посрещнат 2020 г., са Бразилия и САЩ.

На емблематичния Таймс Скуеър се очакват близо милион и половина души. Те ще могат да уловят късмета си за новата година, който ще падне с цветни фойерверки.