Камбаната на лондонската часовникова кула "Биг Бен" ще отбележи настъпването на Новата година, предаде Ройтерс.

През последните две години емблематичната 96-метрова кула беше обвита със строително скеле заради работата по реставрацията й.

Снимка: EPA

Това ще е първият случай след началото на реставрацията, когато "Биг Бен" ще отбележи настъпването на Нова година. След началото на ремонта камбаните биеха само по случай важни събития.

При реставрацията беше възстановен емайла на четирите часовникови циферблата и железните и каменни части бяха почистени, възстановени и боядисани отново.

Снимка: EPA

През март беше премахнато част от скелето, при което се разбра, че стрелките и цифрите на циферблатите са били боядисани в синьо, както според учените е бил оригиналният им цвят.

Очаква се работата по реставрацията на часовниковата кула да приключи окончателно през 2021 година.

Сидни пък е на път да се откаже от пищната си новогодишна заря. Подписка иска отмяната на фойерверките по повод новата година.

Подписалите се настояват парите  да бъдат използвани за възстановяване на района от опустошителните горски пожари и вредата от поредното обгазяване на града.

От кметството засега са категорични, че шоу ще има, защото повечето от 4-те млн. долара за фойерверки вече са похарчени.

В Ню Йорк използват последните дни до новото десетилетие, за да се разделят с лошите спомени от 2019 г., като ги пишат на лист, който унищожават на парчета.

Московчани пък се наслаждават на почивните дни преди Нова година на цветен фестивал на ледени фигури. Гвоздеят на събитието е 10-метрова реплика на Кремъл, от която слизат 6 детски пързалки.