Още две жертви взеха опустошителните пожари в Австралия. Властите потвърдиха, че загиналите са от Нов Южен Уелс. Така броят на жертвите вече е 12. В неизвестност са петима души.

Огънят обви курортния град Малакута в щата Виктория. Там живеят около 1000 души, но населението нараства по празниците, тъй като австралийците се отправят към брега, за да се насладят на ваканциите си.

Във вторник сутринта, докато стихията бушуваше в региона, хиляди хора стигнаха до плажа по различна причина: безопасност. Някои от тях са готови да скачат във водата, за да се спасят.  Хората в града се събудиха от гъст дим и бледо, оранжево небе. Но с приближаването на стихията, небето стана кърваво червено.

В 8 ч. сутринта прозвуча предупредителна сирена, която призова всички да се отправят към водата. Към 9:30 ч. небето вече беше черно, обясниха евакуираните. „Беше като тъмна нощ и чувахме рева на огъня“, разказаха местни жители. Много от тях сложиха противогази, за да се предпазят от дима.

Бягството в океана беше „последната възможност”, съобщи агенцията за управление на извънредни ситуации на щата Виктория.

Няколко туристически района по крайбрежието между Сидни и Мелбърн са в плен на пожарите. По протежение на 500 километра горят над 10 огнища.

Властите изпращат военни самолети и кораби, които да помогнат в спасителните операции.