Пътнически самолет за малко не беше свален при израелско въздушно нападение по обекти в Сирия. Благодарение на бързите действия на диспечерите на летище Дамаск, машината е пренасочена на безопасно място. 

Заради ударите на израелски изтребители по позиции в Дамаск на 6 февруари под обстрела на сирийската ПВО е можел да попадне пътнически самолет „Еърбъс 320” със 172-ма пътници на борда. Пилотите са успели да изведат самолета от засегнатата зона и да го приземят в руската база „Хмеймим”. Това съобщи говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков пред журналисти. 

В момента на атаката на израелските изтребители, пътническият самолет, изпълняващ полет от Техеран за Дамаск, се е подготвял за кацане. Той за малко не е попаднал „в зоната на смъртоносен зенитно-ракетен артилерийски огън”. 

„Единствено благодарение на оперативните действия на диспечерите на летището в Дамаск и ефективната работа на автоматизираната система за управление на въздушния трафик пилотите са извели самолета от зоната на обстрел на сирийската противовъздушна отбрана и да го приземят благополучно на най-близкото резервно летище – в руската база „Хмейми””, подчерта генералът. 

Според него, „провежданите от израелския генерален щаб въздушни операции с използването на пътнически самолети за прикритие или блокиране на ответни действия от страна на сирийската ПВО, се превръща в характерна черта на израелските ВВС”. 

По думите на Конашенков, ВВС на Израел са нанесли внезапен удар по предградията на Дамаск след 2:00 ч. през нощта с четири изтребители F-16, без да навлизат в сирийското въздушно пространство. Израелските бойни самолети са изстреляли 8 ракети „въздух-земя”. Сирийските военни са използвали активно комплексите за противовъздушна отбрана при отразяването на атаката. 

Говорителят подчерта, че редовните пътнически полети в Сирия се извършват на определена височина, които радиолокационните уреди на Израел засичат много добре. 

Не по-малко ясно се вижда и въздушната обстановка в района на летището в Дамаск. 

„Подобни операции на израелските стратези, за съжаление, подлагат на риск живота на стотици невинни граждани”, заяви генералът, цитиран от ТАСС. 

Армията на Израел е отказала да коментира този въпрос.