Иран потвърди, че две противовъздушни ракети, руско производство, са свалили украинския самолет. При инцидента от 8 януари загинаха всички 176 души на борда.

Въоръжените сили на Иран вече признаха, че са ударили самолета погрешка, но в днешен доклад е първото официално потвърждение за двете ракети.

Така и автентичността на любителските кадри от момента на удара и катастрофата също се потвърждава, пише „Вашингтон пост“.

Първоначално от Иранската организация за гражданска авиация не съобщиха, че ракетите са предизвикали авиокатастрофата, а само това, че „влиянието на ракетите за катастрофата и анализът на действието подлежат на разследване“.

Освен това в докладът е записано, че се иска помощ от американските и френските власти за оборудване и ноу-хау за това как се възстановява информация от черните кутии на самолета.

На борда на катастрофиралия „Боинг 737-800“ имаше граждани на Украйна, Канада, Великобритания, Иран и Швеция. След инцидента, Иран заяви, че няма да предостави черните кутии на САЩ или на производителя на самолета („Боинг“). След това обаче настроенията се промениха.

От Техеран съобщиха, че ще дадат информацията на Канада и Украйна, чието търпение се изчерпваше, но след това отново се отдръпнаха.

Авиокатастрофата съвпадна с дни на рязка ескалация в отношенията между САЩ и Иран. Дни преди инцидента, при американска безпилотна атака, беше убит висшия ирански генерал Касем Сулеймани в Багдад. В отговор Техеран изстреля ракети по военни бази в Ирак, в които се намират американски войници.

Първоначално Иран поддържаше версията, че техническа неизправност е причина за самолетната катастрофа, но по-късно призна, че въоръжените сили на страната са отговорни за трагичния инцидент.