Нови проучване разкрива, че температурите в Гренландия са най-топлите от 1000 години насам. Данни подчертават нарастващото въздействие на предизвиканото от човека изменение на климата върху природата, пише „Ал Джазира“.

Учените се опитват да сглобят историята на Гренландия, като правят сондажи на ледени ядра (б.р. проби, взети от ледените покривки и ледниците), за да анализират как климатичната криза е повлияла на островната държава през годините. Колкото по-дълбоко сондират, толкова по-назад във времето се връщат, което им позволява да отделят кои температурни колебания са естествени и кои са причинени от човека.

В проучването, публикувано в научното списание Nature, се посочва, че от 1995 г. насам температурите са се повишили с 1,5 градуса по Целзий над средната стойност за XX век.

"Продължаваме да наблюдаваме повишаване на температурите в периода от 90-те години на миналия век до 2011 г. Сега имаме ясен подпис на глобално затопляне", казва водещият автор на изследването Мария Хоерхолд.

Докато нестихващото потребление на изкопаеми горива замърсява атмосферата с въглероден диоксид и допринася за климатичните промени, учените предупреждават, че правителствата все още не са направили необходимите промени, за да предотвратят най-тежките последици от глобалното затопляне.

„Сбогом“, ледници…

В началото на януари ви разказахме за проучване, публикувано в научното списание Science, според което половината от ледниците на планетата ще се разтопят до 2100 г. дори ако човечеството се придържа към целите, заложени в Парижкото споразумение за климата. Като поне половината от тези загуби ще се случат в следващите 30 години.

Разтопяването на ледниците ще допринесе значително за повишаване на морското равнище, ще застраши водоснабдяването на 2 милиарда души, и ще увеличи риска от наводнения.

Най-горещите седем години

Според данни от службата за мониторинг на климата на Европейския съюз последните седем години са били най-горещите в историята на Земята, като 2021 г. се нарежда на пето място в класацията.

На този фон УНИЦЕФ обяви, че до 2050 г. опасните горещини ще засегнат почти всяко дете на планетата, като причината за това е именно изменението на климата.