Хърватката Валентина Кафола постави нов световен рекорд на Гинес за ледено гмуркане. Рекордьорката направи забележително представяне, гмуркайки се по леда и плувайки разстоянието от 140 м с един плавник и без кислород, съобщи Ройтерс.

Снимка: Reuters

Кафола се гмурна за минута и 40 секунди, докато забави сърдечния си ритъм до 50 удара в минута. 

"Динамичната апнея" е дисциплина на свободното гмуркане, която се практикува в басейн с цел покриване на хоризонтална дистанция на един дъх. Поддисциплините са динамична апнея с моно плавник, с два плавника или без плавници – целта е да се покрие максимална дистанция на един дъх, без значение за колко време.

Хърватката Валентина Кафола си върна най-добрия резултат за ледено гмуркане след само 36 часа. Тя влезе в Световните рекорди на Гинес, когато постави предишния рекорд от 125 метра през 2017 г.

Той беше подобрен от Ясуко Озеки миналия четвъртък, която се гмурна с метър по-дълбоко в езерото Ширетокого на японския остров Хокайдо.

По-малко от два дни след това Валентина Кафола отново стана световна рекордьорка на Гинес, като подобри резултата на Озеки. Тя си върна рекорда в под ледената покривка на езерото Лаго ди Антерселва в италианските Алпи при обилен снеговалеж и температура на водата от три градуса по Целзий.

Снимка: Reuters

Още на следващия ден фрийдайвърката постави и световен рекорд по гмуркане с двойна перка, достигайки дълбочина над 80 метра.

Кафола планира да се състезава на Световното първенство по свободно гмуркане в Белград през юли.