Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) отбелязва 70 години от създаването си.

Първоначално идеята на договора е, че евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските страни членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите Щати, които имат най-голямата армия и могат да окажат най-ефективна военна намеса.

Въпреки че съюзът вече има 26 членки, първоначално е бил подписан само от 12. Основните членки са САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция и Белгия. Централата е в белгийската столица Брюксел.

Сегашната цел на договора е да се справи с новите заплахи за сигурността като тероризма и новите форми на война. Нациите са се посветили и на намирането на начин да се справят с евентуални химически, биологични или ядрени атаки.

Снимка: Ройтерс

В "мозъчна смърт" ли е НАТО?

Очаква се НАТО да поиска група "мъдреци" да помогне за реформиране на Алианса, след като американският президент постави под съмнение неговото значение.

На срещата на върха в Лондон на 4 декември, на която ще се отбележи 70-ата годишнина на НАТО, лидерите на 29-те страни членки ще се опитат да демонстрират единство, но са изправени пред въпроса за бъдещето на Алианса.

Европейските съюзници на Вашингтон и Канада не са сигурни какво да очакват от Тръмп. Френският президент Еманюел Макрон даде израз на неудовлетворението си от това, което френски дипломати наричат „липса на координация в НАТО на политическо ниво” и неуспех да се справи с темите табу. По думите на Макрон пактът "се намира в мозъчна смърт".

Това бе казано след изтеглянето на американските войски от Сирия, подтикнало Турция да предприеме операция срещу кюрдските милиции в Северна Сирия, които смята за терористи, въпреки че именно те помогнаха на Вашингтон да разгроми "Ислямска държава". Съюзниците на Анкара в НАТО се опасяват, че операцията ще подкопае усилията в борбата с екстремистите от ИД, припомня БТА.

В отговор на опасенията за бъдещето на пакта срещата на върха вероятно ще приеме френско-германското предложение за сформиране на група от авторитетни имена под ръководството на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Снимка: Ройтерс

"Съветът на мъдреците"

Те ще докладват резултатите от работата си в края на 2021 г., когато пактът трябва да проведе следващата си среща на върха, като подготвят почвата за реформи.

Групата вероятно ще бъде малка. В нея ще влизат и по-възрастни държавници и личности, които могат да предложат по-радикални идеи.

Лидерите са готови да удовлетворят искането на САЩ европейските съюзници да имат в пакта повече батальони, кораби и самолети, които да са в бойна готовност, като средство за възпиране срещу потенциална атака на Русия.

Снимка: Ройтерс

Какво ще каже Тръмп?

"Разбира се, никой на знае какво ще каже Тръмп. Но сега не знаем и какво ще кажат Макрон или турският президент", заяви високопоставен европейски дипломат в НАТО.

Еднодневната среща на върха, която ще се състои в луксозен голф клуб, ще бъде необичайно кратка, за да няма големи възможности за дипломатически спорове, макар че Великобритания, която се готви да напусне ЕС, гори от желание да организира едно образцово събитие.

НАТО бе създадена през 1949 г., за да се противопостави на заплахата от комунистическия Съветски съюз, но откри нови цели след анексията на Крим от Русия през 2014 г.

Сега пактът е подложен на натиск да помогне за решаване на някои от най-заплетените кризи в света, освен това Вашингтон настоява алиансът да определи позицията си към Китай, който се превръща във все по-голяма военна сила.