Учени откриха, че когато женските синигери погрознеят, техните партньори започват бавно да се отдръпват. Изследователите от Института по етнология във Виена направили смайващото откритие, след като обезцветили перата, които се намират на главите на птиците.

От института установили, че щом сините пера на женските се избледнеят, мъжките спират да им обръщат внимание. Те прекарват все по-малко време в гнездото и се грижат за потомството си по-рядко от преди.

Както мъжките, така и женските синигери имат сини пера на главите си, които привличат UV-лъчите. За да докажат дали е възможно мъжките да обърнат гръб на партньорките си, учените намазали сините пера на женските с гел, който спира усвояването на тези лъчи. Те се подсигурили, че не миризмата на гела ще отблъсне мъжете синигери, като намазали една контролна група със същия гел, но без, блокиращия UV-лъчи химикал.

Блокирането на лъчите предизвикало видима промяна в поведението на мъжките и във външния вид на женските. Синьото избледняло, а птиците бавно се отдалечили една от друга.

Все пак се предполага, че мъжките синигери не стоят настрани само заради „грозотата” на женските. Според учените отдръпването може би се дължало на желание за почивка до следващия размножителен сезон.

Проучването показало още, че женските от този вид са едно голямо изключение. Обикновено при другите птици мъжките са тези, които трябва да полагат усилия за добрия си външен вид, но тук нещата са съвсем различни. В природата женските синигери трябва много да внимават да не замърсят или загрозят сините си пера, защото иначе са заплашени партньорът им да ги напусне.