Поради продължаващата опасност от последствията от урагана „Ирма“ българското посолство в Куба препоръчва на сънародниците ни на острова да не излизат на открито през следващите 24 часа и да следят информациите на Генералния щаб на Гражданска защита на Куба и на Института по метеорология, излъчвани както по местната телевизия, така и по всички радиостанции.

Посолството няма данни за пострадали или бедстващи българи. Всички туристи от Варадеро и другите курорти са преместени в хотели и частни квартири в Хавана и вътрешността на страната.

Към дипломатическата мисия са се обърнали за помощ и информация трима българи, с които служителите поддържат връзка. Те са настанени в хотели в Хавана, които разполагат със собствено електрическо захранване.

Въпреки че по данни на местните власти няма информация за загинали хора вследствие на „Ирма“, щетите след преминаването на урагана се очаква да бъдат сериозни. Продължават наводненията в крайбрежните райони на столицата, както и в крайбрежните зони на централните и западните провинции от Санкти Спиритус, Виля Клара и Матансас до Артемиса.

Снимка: Reuters

Електрозахранването е прекъснато в цялата страна, включително в столицата. Възстановяването му ще отнеме няколко денонощия.

Поривите на вятъра в Хавана стигат 120 – 130 км/час.

При нужда българските граждани да не се колебаят да се обърнат за информация и помощ към посолството на денонощно дежурния телефон: +53 52862449.