България не е уведомявана от ОАЕ г-н Васил Божков да е освобождаван от ареста. Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна. Това съобщиха от Министерството на външните работи по повод медийни публикации, че Божков е излязъл на свобода.

Бизнесменът беше задържан в края на януари, след като беше обявен за издирване. Според източници на bTV хазартният бос е с отнет паспорт и има забрана да напуска емирствата.

В същото време преводът на документите за екстрадирането на Божков, които са над 200 страници, вече е готов, казаха пред bTV от прокуратурата.

България и Обединените Арабски Емирства нямат договор за правна помощ. Затова екстрадирането на Васил Божков оттам може да стане много бързо, може да се забави във времето или да не се случи въобще, обясни за bTV бившият ни генерален консул в Дубай Милен Керемедчиев.

На Васил Божков са повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба, за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности.

Божков е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания.