България и Обединените Арабски Емирства нямат договор за правна помощ. Затова екстрадирането на Васил Божков оттам може да стане много бързо, може да се забави във времето или да не се случи въобще, обяснява бившият ни генерален консул в Дубай Милен Керемедчиев.

От Министерството на правосъдието допълниха, че София може да изпрати молба за екстрадиране с доказателства за извършени престъпления. След това на ход са Обединените Арабски Емирства - техният съд трябва да прецени дали има или няма данни за престъпление.

„Въз основа на добрите отношения, политически, между две държави може да се стигне до споразумение, което да предизвика решение на съда за екстрадиция, която да бъде в много по-бързи темпове, бих казал, от обичайните“, заяви Милен Керемедчиев.

Според Керемедчиев визата за пребиваване в такива случаи няма тежест.

„Това, че той има пребиваване, не му дава имунитет. Просто на него му дава възможност да пребивава повече от 3 месеца за всеки 6 в страната. Това, че е задържан не означава, че е арестуван и той в момента е в ареста. Отнемат паспорта на лицето, забраняват му да напуска страната, но му разрешават свободно да пребивава на територията на страната до вземане на решение“, допълни Милен Керемедчиев.

Досега от Министерството на правосъдието не са получи документи от прокуратурата, които да изпратят в Обединените Арабски Емирства. От мисията в София не отговориха на нашите позвънявания днес.