Васил Божков е бил задържан в Обединените арабски емирства. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев: "Без да е категорично към момента писмено, имаме информация, че преди няколко часа Васил Божков е задържан на територията на Обединените арабски емирства".

Заедно с него са арестувани още двама души: "За второто лице предполагам кой може да е – това е един от обвиняемите, който се издирва с европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване и с Интерпол. Третото лице не ми е известно кое е. Ще установим и ще предприемем необходимите действия. В случай, че има доказателства и за това лице, ще бъде привлечено към наказателна отговорност", каза още главният прокурор.

Васил Божков ще бъде екстрадиран в България в срок според законодателството на ОАЕ. Все още обаче няма яснота кога ще стане това.

Българските власти очакват официално потвърждение за задържането утре.

"След като се потвърди, правим това, което обещах, а то е – ще направим всичко възможно да приберем поредния български олигарх, избягал от България, който мисля, че твърдеше, че е на Балканите. Нещо явно не е учил добре география или се е объркал. Други твърдяха, че има задръстване на границата. Ние ще направим всичко възможно, но трябва да кажа, че това зависи от съответната държава, където е задържано лицето, той да бъде изправен пред българския съд", подчерта Гешев.

Преди дни прокуратурата повдигна 7 обвинения на Божков – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Едновременно с това беше издадена и европейска заповед за арест.

Тогава бизнесменът заяви, че не се намира в България, но е на два часа полет и ще дойде, ако бъде привикан. Ден след това промени намеренията си и обяви, че няма да се върне в страната, защото се страхува за живота си.

Каза също така, че се намира на Балканите.