Кипър ще се върне към растеж през 2015 г. чак след три години дълбока рецесия, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от АФП.

Според институцията обаче Никозия трябва да гарантира, че програмата й за строги ограничения на разходите няма да излезе извън релси.

МВФ се съгласи през март да предостави на Кипър около 1 млрд. евро помощ заедно с още 9 млрд. евро от ЕС, за да предотврати рухването на икономиката му.

Публикуваният днес доклад подкрепя това решение и изразява задоволство от предприетите стъпки за преструктуриране на икономиката, но предупреждава, че трябва да се стигне още по-далеч за постигането на дълготрайна стабилност.

В доклада се казва, че БВП на островната държава се очаква да нарасне със скромните 1,1% през 2015 г. Фондът прогнозира, че тя ще регистрира спад с 8,7% тази година и с още 3,9% през 2014 г.

В същото време в доклада се прогнозира, че вече високата безработица ще достигне 15,5% през тази година и 16,9% догодина, след което ще намалее до 14,6% през 2015 г.

Прогнозите на МВФ за 2013 и 2014 г. на практика са същите като тези на ЕК, която неотдавна обяви пролетните си прогнози за икономиката на държавите членки на ЕС. Комисията не оповести данни за 2015 г.