От понеделник музеите във Ватикана ще отвори врати за посетители, включително прочутата Сикстинска капела, предаде Франс прес.

Музеите бяха затворени в продължение на 88 дни заради ограничителните мерки, въведени във връзка с пандемията от коронавируса.

Това е най-дългият период, през който ватиканските музеи са били затворени, след Втората световна война.

Посетителите ще могат да разглеждат изложените в музеите колекции от понеделник до петък, но ще трябва предварително да резервират билетите си. За посещенията ще се организира и специален график, за да няма прекалено големи струпвания на хора по едно и също време.

Уредниците на музеите са използвали предизвиканото от коронавируса затваряне за извършване на дейности по поддръжка и реставрация.

Извършено е например щателно почистване на стенописите от 15-и век в Сикстинската капела, която се посещава от около 6 милиона души годишно.

Снимка: БГНЕС / EPA

Очаква се от понеделник да отворят и Римският форум и Колизеумът.

Отварянето на ватиканските музеи идва след решението на Италия да разхлаби коронавирусните ограничения, припомня БТА. Всички области в страната с изключение на пет от понеделник са в жълта категория, тоест нискорискова. Това позволява на баровете и ресторантите, както и на музеите, да отварят в дневните часове.

В цяла Италия обаче продължава да е в сила вечерен час, а обслужването на маси в ресторантите и баровете трябва да приключва в 18 ч.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!