Американският командващ на силите на НАТО в Афганистан обвини пакистанската терористична мрежа „Хакани”, свързана с „Ал Кайда”, в организирането на нападението и 12-часовата обсада на хотел в Кабул, по време на което загинаха 18 души, съобщава АФП.

Обвинението дойде от генерал Джон Алън само няколко седмици след като министърът на отбраната и бивш шеф на ЦРУ Леон Панета заяви, че търпението на САЩ се изчерпва заради отказа на Пакистан да се заеме с убежищата на терористите на своя територия.

Войските на НАТО и афганистанските служби за сигурност са реагирали адекватно на нападението, подчерта генерал Алън. Той обърна особено внимание на ролята на армията и полицията на Афганистан в овладяването на ситуацията.

Генерал Алън осъди бруталното нападение срещу цивилни граждани и отдаде почит на афганистанските войници, загинали в опит да предпазят жените и децата.

Смята се, че мрежата "Хакани" е базирана в размирния племенен район на Северен Вазиристан и е отговорна за някои от най-смъртоносните нападения срещу военни и цивилни по време на 10-годишната война в Афганистан.