Тежко въоръжени нападатели проникнаха тази нощ в хотел в популярен курортен комплекс край езерото Карга в едно от предградията на афганистанската столица Кабул, съобщиха световните агенции.

Въоръжени с противотанкови гранатомети и тежки картечници, те успели да влязат на територията на комплекса "Спозмай", след като преодолели съпротивата на въоръжената охрана. При нападението били убити поне трима души от гардовете на хотела и един афганистански полицай.

Нападателите държаха за заложници десетки гости на комплекса, в това число жени и деца, в продължение на близо 12 часа.

В атаката участвали четирима бунтовници, които бяха ликвидирани от силите за сигурност.

Афганистанските талибани поеха отговорност за нападението. Според разпространено от тях съобщение са „нападнали този хотел, защото богати афганистанци, правителствени служители, чужди дипломати и военни от ИСАФ се събират там всеки четвъртък за разюздани празненства с алкохол и проститутки".

По-рано вчера говорител на талибаните заяви, че са били атакувани два хотела, посещавани от чужденци, макар че само едно нападение досега беше потвърдено от полицията, съобщи Франс прес.

Само часове преди нападението президентът на страната Хамид Карзай предупреди, че атаките срещу местната полиция и армия са зачестили, докато афганските сили за сигурност се подготвят да поемат отговорността за сигурността след изтеглянето на военнослужещите на НАТО през 2014 г.