Руският президент Дмитрий Медведев е наредил на „Газпром” да построи тръбопровода „Южен поток” с максимален дебит от 63 млрд. куб. метра газ годишно, информират руските агенции.

По поръчка на държавния глава скоро руската позиция по въпроса ще бъде доведена до знанието на „украинските приятели”, предаде РИА Новости.

След пускането на „Южен поток” и разширяването на другия голям руско-европейски проект - газопровода „Северен поток” - Украйна ще има „нулево значение” за износа на руски газ, заяви пред журналисти говорителят на газовия монополист Сергей Купрянов.

По-рано днес ръководителят на „Газпром” Алексей Милер информирал президента Медведев, че Киев в присвоил през февруари до 40 млн. куб. метра руски газ, предназначен за доставка на европейския пазар. Според Милер тези украински действия са нанесли не само финансов ущърб на компанията, но са ударили и по репутацията й пред клиентите в Европа.

В момента Украйна е основен транзитен пункт за добивания в Русия природен газ. Москва се надява, че със завършването на „Южен поток”, който преминава и през България, хроничните енергийни конфликти с Киев няма повече да пречат на отношенията с европейските потребители.