Повече от 7200 станаха жертвите на бедствието в Турция и Сирия. Продължават отчаяните опити за търсене на оцелели под руините. Все още няма новини за обявеният за изчезнал наш сънародник в град Искендерун. В неизвестност е и още един български гражданин, потвърди за bTV посланикът ни в Турция Ангел Чолаков. 

Мащабите на трагедията придобиват все по-големи измерения. Броят на загиналите в Турция вече е над 5400 души, а в Сирия - над 1800 души.

Президентът Ердоган обяви, че извънредното положение в 10-те най-засегнати турски провинции ще продължи три месеца. 

Все още няма информация за изчезналия български гражданин в град Искендерун. За bTV посланикът ни в Анакара потвърди и за втори наш сънародник, който е в неизвестност в провинция Хатай.

Спасителните екипи отчаяно се опитват да спасят хората, затрупани под развалините и от двете страни на границата. С падането на нощта падат и температурите, което силно усложнява операциите и допълнително поставя в риск живота но хора, които може би все още са живи под развалините.

След часове в капана на отломките, германски и турски спасители успяха да извадят възрастна жена в град Къръкхан. 

“Жената е била дълбоко затрупана под развалините, които бяха изключително нестабилни и опасни. Жената е била затисната от хладилник, бил пълен с храна и бутилки. Отне ни час и половина-два, само за да го премахнем от пътя ни. Не можехме да използваме тежка техника”, каза спасител от Германия Михаим Лесмайстер.

За по-малко от 48 часа 70 държави и 14 международни организации изпратиха или обещаха помощ. В пострадалите райони са изпратени над 50 хиляди палатки, над 100 хиляди легла и стотици тонове медикаменти и храни.

Президентът Ердоган определи бедствието като едно от най-тежките не само в историята на турската република, но и в целия регион.

“Подготвяме хотели, които са затворени през зимата, да приютят останалите без дом. 50 хиляди легла са осигурени в Анталия. Ситуацията налага да се вземат извънредни мерки и затова обявяваме бедствено положение в 10-те засегнати провинции за три месеца”, каза президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Възгласи "Аллах е велик!" съпровождат всеки спасен човешки живот в Сирия. Три деца бяха извадени невредими от отломките днес. По-рано от развалините на сграда беше спасено малко момиче – покрито с прах, но почти невредимо.

В един от най-засегнатите градове – Алепо – като лъч надежда сред трагедията – майка даде живот, преди да издъхне под руините. Новороденото момченце е добре и е настанено в болница.

18-месечното сирийче Рагад, която беше извадена под разрушенията на семейната къща в град Азаз, вече е при чичо си, след като единствено баща ѝ оцелява, но е в болница.