Масов протест срещу брекзит в Лондон. Стотици хиляди се събраха в британската столица,  за да поискат Великобритания да остане член на Евросъюза.

Според организаторите на акцията, близо 1 млн. души са се събрали в британската столица, настоявайки за втори референдум за брекзит.

Снимка: Reuters

Сред лозунгите могат да се видят надписи като „най-добрата сделка не е брекзит” и „ние изискваме ново гласуване".  

„Ние не взехме информирано решение, не получихме достатъчно информация, не ни обясниха какво ще представлява брекзит, защото не знаеха какво ще бъде”, коментира един от демонстрантите.

Според организаторите на демонстрацията, това е най-големият протест до сега срещу напускането на Великобритания - 1 млн. души.

Те организират и петицията за нов референдум за брекзит - „Народен вот” (People's Vote). В нея  близо четири милиона души настояват Великобритания да не напуска ЕС. Петицията е официална – на интернет страницата на британския парламент. Само в рамките на няколко часа днес, „срещу” напускането на Съюза се подписаха повече от 300 хил. души 

Според правилата на самото британско правителство, всяка подписка, събрала поне 100 хиляди гласа, може да бъде обсъдена в Парламента.

Интерактивна карта на Обединеното кралство помага на милионите участници в нея да проследят от къде идват подписите. Става ясно, че освен жителите на Лондон, които най-масово се противопоставиха на брекзит по време на референдума преди 3 години, особено активни сега са жителите на Бристъл, Брайтън, Кеймбридж и шотландската столица – Единбург.

Снимка: Reuters

Протестиращите обвиняват правителството на премиера Тереза Мей в лошо управление и взимане на неразумни решения. Всички демонстранти са единодушни, че няма оптимистичен план за брекзит.

Протестът се случва ден, след като Евросъюзът даде отсрочка за излизането на Великобритания. На този фон – все повече се засилва натискът върху премиера Тереза Мей да подаде оставка, ако не подложи споразумението с Брюксел на трети вот в британския парламент.

Вчера Мей заяви, че няма да поставя сделката за гласуване, ако няма достатъчно депутати да я подкрепят. Ако парламентът не одобри споразумението, страната трябва да напусне общността на 12 април.